Pasztet z królika

Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

Pasztet z królika smakuje wyjątkowo.
Pasztet z królika smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki na 18-20 porcji:

  • 1 tuszka z królika
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

2. Zrumień boczek na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę i smaż razem ok. 3 min. Do dużego garnka włóż królika, dodaj ziele angielskie, listki laurowe, warzywa, przesmażony boczek wraz z cebulką. Wlej ½ l wrzącej wody oraz wino, przykryj i duś ok. 1 godz. Na ok. 20 min przed końcem gotowania dodaj wątróbkę. Gdy mięso będzie już miękkie, zdejmij z ognia, wystudź. Mięso królika oddziel od kości, włóż z powrotem do garnka, dodaj kajzerkę, odstaw, by całość dobrze wystygła.

3. Zawartość garnka zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy dodaj jajka, majeranek, gałkę oraz paprykę, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podłużną foremkę wysmaruj masłem. Przełóż do niej masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz ok. 60 minut. Przygotowanie: 150 minut Porcja: 140 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas