Pasztet z Podlasia
Tradycyjne wyroby mięsne ze wschodniej Polski cieszą się wielkim uznaniem. Wpływ kuchni wielu kultur przez lata formował tutaj niepowtarzalne receptury. Tym razem wypróbujemy prawdziwy pasztet z Podlasia.

Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 50 dag wątroby drobiowej lub wieprzowej
- dwie szklanki suszonych grzybów leśnych
- zmielony susz grzybowy
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- dwie czerstwe bułki
- 6 jajek
- gałka muszkatałowa
- ostra papryka
- kminek
Suszone grzyby namocz i odstaw na dwa kwadranse, następnie obgotuj do miękkości. Potem odcedź i posiekaj na drobno, ale nie wylewaj cennej wody spod grzybów.
Mięso pokrój w kawałki i obsmaż na patelni. Pokrój warzywa i całość przełóż do garnka z dodatkiem liści laurowych, zalej wodą spod grzybów i duś do miękkości.
Obsmaż wątróbkę na patelni, mocz czerstwe bułki w mleku. Połącz z duszonym mięsem i warzywami i całość przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy dodaj dwie łyżki grzybowego proszku, wbij jajka i wsyp przyprawy. Wyrób dokładnie, spróbuj czy nie trzeba dodać więcej przypraw (to ostatni moment na poprawki).Keksówki smaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.***Zobacz także: