Pasztet z Podlasia

Tradycyjne wyroby mięsne ze wschodniej Polski cieszą się wielkim uznaniem. Wpływ kuchni wielu kultur przez lata formował tutaj niepowtarzalne receptury. Tym razem wypróbujemy prawdziwy pasztet z Podlasia.

Oryginalny pasztet podlaski według receptur prababek
Oryginalny pasztet podlaski według receptur prababek123RF/PICSEL

Suszone grzyby namocz i odstaw na dwa kwadranse, następnie obgotuj do miękkości. Potem odcedź i posiekaj na drobno, ale nie wylewaj cennej wody spod grzybów.

Mięso pokrój w kawałki i obsmaż na patelni. Pokrój warzywa i całość przełóż do garnka z dodatkiem liści laurowych, zalej wodą spod grzybów i duś do miękkości.

Obsmaż wątróbkę na patelni, mocz czerstwe bułki w mleku. Połącz z duszonym mięsem i warzywami i całość przepuść przez maszynkę do mięsa. 

Do masy dodaj dwie łyżki grzybowego proszku, wbij jajka i wsyp przyprawy. Wyrób dokładnie, spróbuj czy nie trzeba dodać więcej przypraw (to ostatni moment na poprawki).

Keksówki smaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas