Pasztet z Podlasia
Tradycyjne wyroby mięsne ze wschodniej Polski cieszą się wielkim uznaniem. Wpływ kuchni wielu kultur przez lata formował tutaj niepowtarzalne receptury. Tym razem wypróbujemy prawdziwy pasztet z Podlasia.
Suszone grzyby namocz i odstaw na dwa kwadranse, następnie obgotuj do miękkości. Potem odcedź i posiekaj na drobno, ale nie wylewaj cennej wody spod grzybów.
Mięso pokrój w kawałki i obsmaż na patelni. Pokrój warzywa i całość przełóż do garnka z dodatkiem liści laurowych, zalej wodą spod grzybów i duś do miękkości.
Obsmaż wątróbkę na patelni, mocz czerstwe bułki w mleku. Połącz z duszonym mięsem i warzywami i całość przepuść przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodaj dwie łyżki grzybowego proszku, wbij jajka i wsyp przyprawy. Wyrób dokładnie, spróbuj czy nie trzeba dodać więcej przypraw (to ostatni moment na poprawki).
Keksówki smaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
***
Zobacz także: