Reklama

Reklama

Pasztet z soczewicy

Nie tylko dla wegetarian!

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego np. Look Food (TOP PRODUKTU programu „Doceń polskie”)
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego Look Food
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól himalajska, kmin rzymski, papryka suszona, cynamon

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie trzeba ją zeszklić na oleju kokosowym. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy suchą soczewicę, suchą kaszę jaglaną, błonnik gryczany i gotujemy do miękkości przez 15 min. Następnie dodajemy ciecierzycę i miksujemy wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy całość. Pasztet pieczemy w 180°C przez godzinę.      

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje