Pasztet z wątróbki z papryką i kaparami
Łatwy pasztet bez pieczenia
60 dag wątróbki drobiowej oczyść i obgotuj we wrzątku ok. 5 minut. Odcedź ją i wystudź.
Następnie zmiel ją razem z 10 dag ogórków konserwowych i dużą cebulą.
20 dag miękkiego masła oprósz solą, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki i utrzyj na puch.
Wymieszaj ze zmieloną wątróbką i 3 łyżkami kaparów z zalewy. Po 1/2 czerwonej i żółtej papryki pokrój w drobną kosteczkę.
Łyżkę żelatyny rozpuść w 100 ml podgrzanego mleka i wymieszaj z masą z wątróbki.
Dodaj połowę pokrojonych papryk i 10 dag ubitej kremówki.
Formę natłuść olejem i napełnij przygotowaną masą, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp pozostałą papryką.