Pasztety bez mięsa
Lekkie i smakowite. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.
Pasztet sojowy z kurkami
1. Soję mocz przez noc, potem ugotuj do miękkości (ok. 3 godz.). Około 20 minut przed końcem gotowania dodaj obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Kurki rozmroź, osącz, podsmaż na oliwie. Grzyby pokrój.
2. Kajzerkę namocz, odciśnij. Soję odcedź, wystudź, zmiksuj z bułką, jajkami i koncentratem. Dołóż kurki, majeranek, gałkę, kumin, imbir, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę (30 x 15 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż masę. Piecz 45 minut w 180 st.
Wersja przy chorobach serca
Do masy pasztetowej przed pieczeniem dodaj 10 dag suszonej żurawiny. Żurawina zawiera flawonoidy, które dają doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Redukuje również utlenianie się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.
Pasztet selerowy z orzechami
1. Warzywa obierz, opłucz. Selery oraz marchewkę ugotuj do miękkości, wyjmij. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle.
2. Ugotowane i wystudzone warzywa oraz podsmażoną cebulę zmiksuj na gładką masę (ew. trzykrotnie zmiel). Dodaj do niej jajka, bułkę tartą oraz zmielone orzechy. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
3. Formę (20x15 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż masę pasztetową. Wierzch wygładź. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st.