Reklama

Reklama

Patelnia z sadzonymi jajkami

Zdrowe i smaczne danie, które przygotujesz na bazie kaszy gryczanej. Wystarczy 40 minut i pyszny obiad gotowy!

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 szkl. kaszy gryczanej
  • 20 małych (ok. 40 dag) pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • suszony cząber

Sposób przygotowania:

1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz, potnij w dość cienkie plasterki. Papryki  rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść. Cebulki drobno potnij, a szczypiorek grubo posiekaj.  Kiełbasę pokrój w kosteczkę. 

2. Kaszę wsyp na patelnię z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej 2 łyżki oleju. Wrzuć pieczarki oraz wędlinę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj cebulki  dymek oraz pokrojoną paprykę.

3. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką. Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie.

Reklama

4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Na tłuszcz wbij kolejno jajka, pozostawiając między nimi odstępy. Oprósz solą i pieprzem, usmaż sadzone (ok. 5 minut na średnim ogniu) tak, by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Szeroką łopatką przenieś jajka na gorącą kaszę. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Jajka sadzone | dania z kaszą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy