Patisony nadziewane

Oto świetne danie na gorącą kolację. Podaj do niego sałatkę pomidorową i ryż albo podpieczone kromki bagietki z czosnkiem. Patisony są jedyne w swoim rodzaju, ciekawe, czy posmakują twojemu dziecku. Polecamy je po 3. roku życia.

Kup świeże patisony i zrób z nich wyjątkowe danie.
Kup świeże patisony i zrób z nich wyjątkowe danie. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 średnich patisonów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • mała torebka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka, bazylia, oregano, lubczyk)
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy
  • sos chili
  • 10 dag startego żółtego sera
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Patisony umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki, lekko posolić. Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę,dodać mięso, usmażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek i zioła. Wymieszać, przyprawić vegetą, sosem sojowym, sosem chili i cukrem. Dusić ok. 30 min.

2. Farszem napełnić (z górką) patisony, posypać z wierzchu serem, przykryć czapeczkami z wierzchów. Ułożyć je w formie żaroodpornej, na dno wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas