Patisony nadziewane
Oto świetne danie na gorącą kolację. Podaj do niego sałatkę pomidorową i ryż albo podpieczone kromki bagietki z czosnkiem. Patisony są jedyne w swoim rodzaju, ciekawe, czy posmakują twojemu dziecku. Polecamy je po 3. roku życia.
Składniki na 4 porcje:
- 8 średnich patisonów
- 30 dag mięsa mielonego
- mała torebka ryżu
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka, bazylia, oregano, lubczyk)
- łyżka oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sos sojowy
- sos chili
- 10 dag startego żółtego sera
- szklanka bulionu
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1. Patisony umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki, lekko posolić. Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę,dodać mięso, usmażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek i zioła. Wymieszać, przyprawić vegetą, sosem sojowym, sosem chili i cukrem. Dusić ok. 30 min.
2. Farszem napełnić (z górką) patisony, posypać z wierzchu serem, przykryć czapeczkami z wierzchów. Ułożyć je w formie żaroodpornej, na dno wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.