Patisony z leczo
Świetnie sprawdzi się na domówce.

Składniki:
●3-4 młode patisony
●2 małe cukinie
●3 pomidory
●cebula
●ząbek czosnku
●2-3 łyżki oleju z pestek winogron
●czerwona papryka
●bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Cukinię obierz, pokrój.
2. Oczyść paprykę i pokrój w kostkę.
3. Patisony umyj, zetnij górną część, usuń miąższ i pestki. Jeśli będziesz je zapiekać, natłuść wewnątrz i na zewnątrz olejem. A jeśli nie - obgotuj je krótko w osolonej wodzie i osącz.
4. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj pokrojone warzywa, dopraw i uduś. Patisony nafaszeruj przygotowanym leczo (jeśli nie były gotowane - piecz ok. 15 min w 180ºC).