Pęczakowa kutia wigilijna

Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Kutia z pęczakiem
Kutia z pęczakiemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.

2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.

3. Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.

4. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.

5. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas