Pęczakowa kutia wigilijna
Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Składniki
- 150 g maku
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak np. marki Halina (2 torebki)
- ok. 5 łyżek płynnego miodu
- ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
3. Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
5. Przed podaniem przechowywać w lodówce.