Pęczotto z leśnymi grzybami
W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu.

Składniki
- 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)
- 500 g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
- 500 ml bulionu lub wody
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
1.Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.