Pęczotto z piwem

Pyszna potrawa z kaszy pęczak.

Pęczotto
Pęczotto123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag kaszy pęczak
  • 250-300 ml bulionu warzywnego
  • 10 suszonych grzybów
  • 2 szalotki
  • 100 ml kremówki
  • 150 ml piwa
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 30 dag serc drobiowych lub króliczych
  • 1/3 szklanki startych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 gałązki tymianku

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz, ugotuj. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój w kostkę. Serca ugotuj z przyprawami.

2. Szalotki pokrój w kostkę, podsmaż z grzybami na maśle. Dodaj opłukaną kaszę, wlej bulion i piwo. Gotuj 20 minut. Dodaj kremówkę, ser i orzechy, wymieszaj, przypraw. Gotuj 5 minut, mieszając. Dodaj serca i tymianek, wymieszaj.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas