Pęczotto z piwem
Pyszna potrawa z kaszy pęczak.
Składniki:
- 40 dag kaszy pęczak
- 250-300 ml bulionu warzywnego
- 10 suszonych grzybów
- 2 szalotki
- 100 ml kremówki
- 150 ml piwa
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 30 dag serc drobiowych lub króliczych
- 1/3 szklanki startych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- masło
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
1. Grzyby namocz, ugotuj. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój w kostkę. Serca ugotuj z przyprawami.
2. Szalotki pokrój w kostkę, podsmaż z grzybami na maśle. Dodaj opłukaną kaszę, wlej bulion i piwo. Gotuj 20 minut. Dodaj kremówkę, ser i orzechy, wymieszaj, przypraw. Gotuj 5 minut, mieszając. Dodaj serca i tymianek, wymieszaj.