Pełna witamin sałatka z pomidorów
Latem króluje na stołach!
Składniki:
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 12 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki stołowe posiekanych listków bazylii
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka octu winnego
- 50 ml oliwy
Przygotowanie:
1. Pomidory pokrój w ćwiartki. Cebulę, oliwki i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, polej oliwą z octem i przyprawami.
2. Odstaw do lodówki na ok. 5-6 godzin, by smaki się dobrze "przegryzły".
3. Możesz dodać też inne warzywa: ogórka lub paprykę.