Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Sezon na szparagi – czas start! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich wypróbować bądź zastanawialiście się czy oby na pewno dobrze smakują, teraz jest najlepszy moment by rozwiać wszelkie wątpliwości i to zmienić! Pierwsze z nich pojawiły się już targu wraz z innymi nowalijkami. Możemy się nimi cieszyć tylko do końca czerwca, więc warto już dzisiaj przygotować kilka potraw, które wydobędą ich cudowny smak.

Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagamimaterialy prasowemateriały prasowe

Smażone, grillowane, gotowane czy pieczone - wybór należy do ciebie! Poza walorami kulinarnymi posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto po nie sięgnąć i zafundować sobie porządną porcję zdrowia i smaku.

Jak przygotować tartę?

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 białko  
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz, do smaku
  • ok. 10 zielonych szparagów

Sposób przygotowania: Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas