Reklama

Reklama

Penne z kurczakiem

Są takie dni, kiedy chciałoby się nam dobrze zjeść, a jednocześnie nie mamy ochoty na zbyt długie stanie przy garnkach. W takich sytuacjach możemy posilić się szybkim daniem na bazie makaronu. Jeśli zdecydujemy się na dodatek mięsny, taki obiad będzie bardzo sycący i treściwy.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 pomidory + pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

1. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy, usuwamy twarde części, blendujemy. 

2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu.

3. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawami i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek oraz zblendowane pomidory, smażymy wszystko razem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dokładamy serek mascarpone i przyprawy. 

4. Makaron wykładamy na talerze, zalewamy sosem, dokładamy pomidorki koktajlowe, dekorujemy całość zieleniną, możemy też posypać starym serem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje