Penne z pesto rosso picante
Wyśmienite danie dla miłośników włoskiej kuchni

Składniki
- Makaron np. Malma Penne Rigate 200 g
- Pół ząbka czosnku
- Suszone pomidory w oleju 100 g
- Parmezan 100 g
- Orzeszki pinii 20 g
- Chili pepperoni ¼
- Sól, cukier, pieprz
- Oliwa z oliwek
20 min
2 porcje
Sposób przygotowania
1. Do misy blendera wkładamy pomidory, tarty parmezan, czosnek, chili i orzeszki. Dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy na pastę, po czym doprawiamy solą cukrem i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według wskazówek producenta, po czym odcedzamy odlewamy i jeszcze gorący, mieszamy z pesto i odrobiną pozostałej wody.
3. Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem.