Zbieraj podczas spaceru. Przygotujesz z niego pyszne i bardzo zdrowe pesto
Mniszek lekarski przez wiele osób mylony jest z mleczem, tymczasem ten pierwszy ceniony jest za wiele właściwości prozdrowotnych, drugi natomiast to chwast, który nie powinien być spożywany. Mniszek lekarski może posłużyć jako doskonały, naturalny produkt do przygotowania zdrowego i smacznego pesto.

Mniszek lekarski - właściwości
Mniszek lekarski to roślina o właściwościach leczniczych, ceniona przede wszystkim w medycynie naturalnej. Potocznie nazywany jest również dmuchawcem i najczęściej dziko porasta łąki i trawniki. Roślina często mylona jest z mleczem polnym, a ten jest chwastem i nie powinien znaleźć się w naszym menu.
Mniszek lekarski wykazuje działanie obniżające poziom glukozy we krwi, ponadto obniża indeks glikemiczny pożywienia, dzięki temu może być bardzo pomocy dla osób borykających się ze zmianami przedcukrzycowymi.
Kwasy fenolowe zawarte w wyciągu tej rośliny ułatwiają trawienie spożytych tłuszczów, a inulina pomaga w wyrównaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Mniszek lekarski charakteryzuje się również działaniem antyoksydacyjnym - usprawnia pracę wątroby, bierze udział w procesach związanych z neutralizacją wolnych rodników, zatem spowalnia starzenie się organizmu.
Mniszek lekarski wykazuje również m.in. działanie moczopędne, oczyszczające i przeciwbakteryjne, przyspieszając proces gojenia się ran. Roślina to również dobre źródło witaminy A, B, C oraz D, a także minerałów w postaci m.in. żelaza, cynku i potasu.
Zobacz również:Zadba o detoks i odporność. Z leczniczej rośliny przygotujesz naturalny eliksir zdrowia
Pesto z mniszka lekarskiego - składniki
Do przygotowania zdrowego pesto z mniszka lekarskiego potrzebujemy:
- 80 g świeżych liści mniszka lekarskiego,
- 100 g ziaren słonecznika,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- świeżo zmielony pieprz.
Pesto z mniszka lekarskiego - przepis
Świeże liście mniszka lekarskiego zbieramy w miejscu oddalonym od dróg i zabudowań. Następnie dokładnie je myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni prażymy ziarna słonecznika i odstawiamy do ostygnięcia. Ziarna słonecznika, pokrojony czosnek i liście mniszka lekarskiego blendujemy na gładką masę, dodając również oliwę.
Na koniec nasze pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pesto z mniszka lekarskiego możemy nakładać na pieczywo, dodawać do sałatek, makaronów i naleśników.