Perfekcyjne ciasto na tartę - prosty przepis

Tarty serwowane na słodko, słono lub ostro, są ostatnio szczególnie popularne. Świetnie sprawdzają się na nieformalnych imprezach, oficjalnych bankietach, jak i domowych obiadkach. Jednak, by tarta była pyszna i zrobiła wrażenie na gościach, potrzebne będzie perfekcyjnie przygotowane ciasto. Wbrew niektórym opiniom, to nie "wkładka", ale właśnie ciasto jest najważniejszym elementem tej przekąski. Dlatego specjalnie dla wszystkich miłośników tarty przygotowaliśmy prosty przepis na pyszne kruche ciasto.

article cover
©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

* 200 gramów mąki pszennej;

* 100 gramów schłodzonego twardego masła;

* jedno jajko;

* szczypta soli;

* zimna wody (do podlania, jeśli ciasto nie będzie chciało się sklejać);

* tłuszcz do wysmarowania formy (masło lub margaryna).

Opcjonalnie:

* łyżeczka brązowego cukru (jeśli przygotowujemy tartę na słodko);

* przyprawy (jeśli przygotowujemy tartę na słono lub ostro).

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Przesiewamy mąkę do miski.

2. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki, jajko, szczyptę soli, cukier lub przyprawy i odrobinę wody.

3. Zaczynamy wyrabiać: rozcieramy w palcach masło, łącząc je jednocześnie z resztą składników; następnie energicznymi ruchami staramy się uformować jednolitą masę; cały czas zagniatamy. Pamiętajmy, że kruchego ciasta nie można długo wyrabiać.

4. Gdy ciasto jest już uformowane, wkładamy je do lodówki na około dwie godziny w celu schłodzenia.

Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na cienko i przekładamy do natłuszczonej formy.

Pieczenie

©123RF/PICSEL

Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Warto pamiętać, by przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem.

Mrożenie

Kruche ciasto możemy śmiało zamrozić i wyciągnąć, kiedy przyjdzie nam ochota na tartę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas