Perlica wenecka

Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej(1,2 - 1,3 kg), 4 dag masła lub margaryny, 5 dag grubej słoniny w całości,olej, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki, 2-3 goździki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

article cover
INTERIA.PL

Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki.

Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na maśle duszoną marchewką lub fasolką szparagową, ewentualnie ze smażonymi pieczarkami oraz ziemniakami posypanymi natką pietruszki.

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas