Pestki dyni: Najlepsza przekąska dla kobiet po 50-tce

Są prawdziwą skarbnicą mikroelementów i minerałów bardzo cennych dla naszego organizmu. Wprawdzie zawierają sporo tłuszczy, ale z grupy tych najbardziej wartościowych.

Pestki najlepiej przechowywać w lodówce
Pestki najlepiej przechowywać w lodówce123RF/PICSEL

Dietetycy zalecają jedzenie ok. 30 g pestek dyni codziennie (to mniej więcej 3 łyżki do zupy wyłuskanych nasion). Są świetną przekąską między posiłkami, bo mają dużo błonnika, więc nawet mała ilość (np. łyżka) zaspokoi naszą ochotę, by coś przegryźć przed obiadem. Ale to nie koniec ich zalet.

Wzmacniają kości, włosy i paznokcie - to zasługa dużej ilości witaminy K, która ułatwia przyswajanie wapnia (dlatego pestki warto dodawać np. do jogurtu). Opóźniają starzenie się skóry dzięki zawartości wit. C i E (to przeciwutleniacze - zwalczają wolne rodniki, przez które skóra się starzeje). A na dodatek wit. E występuje w łatwo przyswajalnej postaci, tzw. izomerów. Łagodzą migreny i zapobiegają spadkom nastroju - tak działa magnez, potas oraz tryptofan, który przy okazji łagodzi stres i ułatwia zasypianie.

Poprawiają przemianę materii i... pamięć ponieważ zawierają lecytynę (tłuszcz), która wzmacnia także układ odpornościowy i reguluje poziom cholesterolu. Zapobiegają miażdżycy - to zasługa przede wszystkim dobrych tłuszczy bogatych w fitosterole i kwasy z grupy omega. Dlatego pestki powinni chrupać także mężczyźni, bo te składniki zmniejszają ryzyko chorób prostaty.

Pestki najlepiej przechowywać w lodówce, bo w temp. pokojowej zawarte w nich dobre tłuszcze szybko tracą swoje prozdrowotne właściwości.

Jak prażyć pestki

Pestki wyjęte z dyni zalewamy zimną wodą, tak żeby swobodnie pływały i zostawiamy na 15 min. W tym czasie większość miąższu opadnie, a pestki wypłyną. Wybieramy je odrywając resztki miąższu. Zagotowujemy osoloną wodę (łyżka na 2 litry), wrzucamy pestki, wyjmujemy po minucie od zagotowania łyżką cedzakową i rozkładamy na ścierce, żeby wyschły. Wysypujemy pestki na blachę, skrapiamy olejem, ew. także przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. pieczemy 20 min, mieszając w połowie czasu pieczenia. Tak przygotowane można jeść razem z łupinami.

Ciasto z pestek dyni
Ciasto z pestek dyni123RF/PICSEL

Przepisy pełne witamin

Ciasto z pestek dyni

Pestki upraż na suchej patelni, odłóż 3 łyżki, resztę zmiel, np. w młynku do kawy. Masło utrzyj z cukrem, wbijaj jajka po jednym. Cały czas ucierając, dodaj olej, a potem pozostałe składniki. Na końcu wsyp odłożone pestki, wymieszaj. Przelej do formy keksówki, piecz w 170 st. do suchego patyczka (ok. 30 min).

Zupa krem

Pestki upraż i zmiel lub zmiksuj blenderem. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone obrane warzywa, czosnek, cebulę i jedną gruszkę. Smaż mieszając ok. 2 min. Zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj 15-20 min aż warzywa zmiękną. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, wsyp zmielone pestki, dopraw chili i zagotuj. Podawaj udekorowaną cząstkami gruszki.

Pasta na kanapki

Pestki upraż na suchej patelni i zmiel. Ciecierzycę osącz z zalewy, ale jej nie wylewaj, zmiksuj z oliwą. Dodaj zmielone pestki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksując dolej tyle zalewy, żeby pasta miała taką konsystencję jak lubisz. Dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Uwaga! Pestek można nie mielić, tylko zmiksować z resztą składników - pasta będzie miała mniej jednorodną konsystencję.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas