Pestki dyni: Najlepsza przekąska dla kobiet po 50-tce

Pestki najlepiej przechowywać w lodówce
Pestki najlepiej przechowywać w lodówce123RF/PICSEL
Ciasto z pestek dyni
Ciasto z pestek dyni123RF/PICSEL

Składniki

  • 15 dag pestek bez łupin
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 100 ml oleju (z pestek dyni lub zwykłego)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka do formy

Składniki

  • 60 dag obranej dyni i warzyw korzeniowych (marchewka, seler, pietruszka)
  • 10 dag pestek dyni
  • litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni (lub masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 gruszki
  • chili lub pieprz

Składniki

  • 20 dag pestek dyni
  • 10 dag ciecierzycy z puszki
  • 5-6 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?