Reklama

Reklama

Pesto w trzech wariantach

Jak często powtarzasz sobie, „nie chcę już stać przy tych garach”? Gotowanie może być fajne, o ile nie jest jedna z miliona czynności, którą musimy zrealizować na już. Dlatego dziś mamy dla ciebie pomysł na pesto w trzech wariantach.

Warto zrobić więcej, zamknąć w małych (wcześniej wyparzonych) szklanych słoiczkach i zamrozić. W wyjątkowo zabiegany dzień wystarczy ugotować makaron i połączyć go z pesto, które rzecz jasna odpowiednio wcześniej rozmrozimy. Całość można zwieńczyć gałązkami natki, pomidorkami koktajlowymi czy innymi ozdobnikami i pyszny obiad gotowy.  

Pesto z brokułowo- słonecznikowe

Składniki:

- ¾ szklanki nasion słonecznika;

- cały dorodny brokuł lub dwa małe;

Reklama

- 1-2 ząbki czosnku;

- łyżka soku z cytryny;

- oliwa;

- szczypta suszonego tymianku, odrobina soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Słonecznik zalewamy kranówką i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pilnując by pozostały lekko twarde. Po przestudzeniu blendujemy dodając rozdrobniony czosnek, oliwę, sok z cytryny i tymianek, a na koniec nasiona słonecznika (oczywiście po odlaniu wody z namaczania). Oliwę dodajemy na oko, pilnując odpowiedniej konsystencji pesto. Łączymy z jeszcze ciepłym makaronem. Dobrze smakuje serwowane z odrobina startego parmezanu i pomidorkami koktajlowymi.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:  

- duży pęczek czosnku niedźwiedziego, około 200 gramów;

- 100 gramów orzechów włoskich;

- 50 gramów sezamu białego;

- pół szklanki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, lnianego lub oliwy;

- sok z połówki cytryny;

- sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte i delikatnie osuszone liście kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Orzechy rozdrabniamy w palcach, mieszamy z sezamem i również wsypujemy do blendera. Wlewamy olej i sok z cytryny. Solimy. Całość dokładnie blendujemy, by powstała jednolita, kremowa pasta. Serwujemy z ulubionym makaronem i pomidorkami.

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

- duży pęczek natki pietruszki;

- garść posiekanych orzechów włoskich;

- łyżka białego sezamu;

- ząbek czosnku;

- łyżeczka oregano;

- 1/3 szklanki oliwy;

- 1/3 szklanki wody;

- sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

Umytą i posiekaną natkę wsypujemy do blendera. Dodajemy oliwę, wodę, sok z cytryny, orzechy, sezam, rozdrobniony czosnek i oregano. Powoli i dokładnie blendujemy, aż uzyskamy zadowalającą konsystencje. Pesto łączymy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem al dente i obiad gotowy.

Każde z trzech może być również smacznym dodatkiem do kanapek, dań mięsnych i tych na bazie jaj.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pesto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje