Pesto z pietruszki
Może być wykorzystane jako smarowidło do kanapek, albo dodatek do makaronu. Pesto z pietruszki jest najlepsze!

Składniki
- duży pęczek natki pietruszki;
- garść posiekanych orzechów włoskich;
- łyżka białego sezamu;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka oregano;
- 1/3 szklanki oliwy;
- 1/3 szklanki wody;
- sok z połówki cytryny.
Umytą i posiekaną natkę wsypujemy do blendera. Dodajemy oliwę, wodę, sok z cytryny, orzechy, sezam, rozdrobniony czosnek i oregano. Powoli i dokładnie blendujemy, aż uzyskamy zadowalającą konsystencje. Pesto łączymy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem al dente i obiad gotowy. Każde z trzech może być również smacznym dodatkiem do kanapek, dań mięsnych i tych na bazie jaj.