Pianka czterokolorowa
Deser ten wymaga długiego chłodzenia, więc najlepiej przyrządzić go wieczorem. Z miętą dobry na upał.
Składniki na 12 porcji:
- 50 dag truskawek
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka kakao
- aromaty do ciast - cytrynowy, migdałowy, rumowy
- 2 galaretki truskawkowe
- masło do formy
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić, by napęczniała, wymieszać. Jajka sparzyć, dwa całe utrzeć mikserem z 1/3 szklanki cukru, aromatem cytrynowym i 1/3 żelatyny, wylać na dno wysmarowanej masłem tortownicy, odstawić na pół godziny do lodówki.
2. Pozostałe jajka utrzeć z 1/3 szklanki cukru i kakao, dodać aromat migdałowy i 1/3 żelatyny, wylać na zastygniętą masę cytrynową, odstawić do stężenia.
3. Śmietankę ubić z resztą cukru i żelatyny, dodać odrobinę aromatu migdałowego, wylać na zastygniętą masę kakaową, odstawić do stężenia.
4. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu (użyć o 100 ml mniej wody), wylać połowę na wierzch deseru, rozłożyć umyte i pokrojone truskawki, zalać resztą galaretki, zastudzić. Udekorować listkami mięty.