Pianka czterokolorowa

Deser ten wymaga długiego chłodzenia, więc najlepiej przyrządzić go wieczorem. Z miętą dobry na upał.

Taki deser będzie idealny na upalne dni
Taki deser będzie idealny na upalne dni123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 50 dag truskawek
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka kakao
  • aromaty do ciast - cytrynowy, migdałowy, rumowy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • masło do formy
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić, by napęczniała, wymieszać. Jajka sparzyć, dwa całe utrzeć mikserem z 1/3 szklanki cukru, aromatem cytrynowym i 1/3 żelatyny, wylać na dno wysmarowanej masłem tortownicy, odstawić na pół godziny do lodówki.

2. Pozostałe jajka utrzeć z 1/3 szklanki cukru i kakao, dodać aromat migdałowy i 1/3 żelatyny, wylać na zastygniętą masę cytrynową, odstawić do stężenia.

3. Śmietankę ubić z resztą cukru i żelatyny, dodać odrobinę aromatu migdałowego, wylać na zastygniętą masę kakaową, odstawić do stężenia.

4. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu (użyć o 100 ml mniej wody), wylać połowę na wierzch deseru, rozłożyć umyte i pokrojone truskawki, zalać resztą galaretki, zastudzić. Udekorować listkami mięty.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas