Pianka na spodzie kardamonowym
Ciasto idealne na lato!
Sposób przygotowania
1. Spód: herbatniki rozkrusz na konsystencję grubej kaszy. Masło stop, domieszaj kardamon. Połącz z herbatnikami. Masą wylep foremkę i wstaw do lodówki na czas przygotowywania pianki.
2. Pianka: rabarbar i truskawki opłucz. Rabarbar oczyść z twardych włókien, pokrój na kawałki. Rozgotuj z miodem i odrobiną wody. Po ok. 15 minutach zmiksuj go. Odłóż 2-3 łyżki. Zostaw kilka najładniejszych truskawek, z reszty usuń szypułki. Owoce zmiksuj. Mus oraz rabarbar osobno przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pesteczek i resztek włókien. Rabarbar podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 1/4 szkl. zimnej wody. Wlej do rabarbaru, gotuj, aż powstanie kisiel.
3. Mleko podgrzej, rozpuść w nim żelatynę. Schłodzoną śmietanę ubij, dodaj mus, ew. dosłodź do smaku. Miksując, wlej chłodną żelatynę. Piankę rozsmaruj na spodzie. Na nią wyłóż kisiel. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj rabarbarem, truskawkami i miętą.
***
#POMAGAMINTERIA
1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>