Pianka truskawkowa
Truskawkowe smakołyki.

Składniki:
- 0,25 truskawek, - 30 ml. słodkiej śmietanki 30 proc., - 1 płaska łyżka żelatyny, - 1 łyżka cukru pudru, - 1/4 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Galaretkę rozpuścić w odpowiedniej do ilości wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, odłożyć 1/3 do dekoracji, a resztę połączyć z truskawkami i żelatyną. Piankę wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą, wstawić do lodówki na 10 min, po tym czasie wylać galaretkę, pozostawić piankę w lodowce jeszcze na min. 30 min. Po schłodzeniu wyjąć piankę z blaszki i wyciąć z niej serduszka, dekorować pozostawiona bita śmietana. Do deseru można użyć truskawek mrożonych. W tym wypadku po rozmrożeniu trzeba truskawki odcedzić z powstałego soku. Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 2 osoby.