Reklama

Reklama

Pianka truskawkowa

Truskawkowe smakołyki.

Składniki:

Reklama

- 0,25 truskawek,
- 30 ml. słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 1 płaska łyżka żelatyny,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1/4 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Galaretkę rozpuścić w odpowiedniej do ilości wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, odłożyć 1/3 do dekoracji, a resztę połączyć z truskawkami i żelatyną. Piankę wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą, wstawić do lodówki na 10 min, po tym czasie wylać galaretkę, pozostawić piankę w lodowce jeszcze na min. 30 min. Po schłodzeniu wyjąć piankę z blaszki i wyciąć z niej serduszka, dekorować pozostawiona bita śmietana. Do deseru można użyć truskawek mrożonych. W tym wypadku po rozmrożeniu trzeba truskawki odcedzić z powstałego soku.
Czas przygotowania 1 h. 30 min.
Przepis na 2 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje