Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną
Królowa na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 ml aromatu cytrynowego
- 100 g żurawiny np. Bakalland
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy.
3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.