Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

Królowa na wielkanocnym stole.

Składniki:

 

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g  drobnego cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • 100 g żurawiny np. Bakalland
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

1. Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy.

3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut.  Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje