Piaskowiec z jabłkami

Rozpływa się w ustach!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą jasnokremową masę. Nadal ucierając, kolejno wbij do niej jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej stronie. Natychmiast skrop owoce sokiem z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Po wyjęciu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas