Piaskowiec z jabłkami
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- 1 kg małych jabłek
- sok z 1 cytryny
- 25 dag masła (albo margaryny)
- 25 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 30 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą jasnokremową masę. Nadal ucierając, kolejno wbij do niej jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej stronie. Natychmiast skrop owoce sokiem z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Po wyjęciu ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.