W Wielkanoc wjedzie zamiast mazurka. Nawet nie musisz używać piekarnika

Sernik gotowany może być przygotowany na biszkoptowym spodzie albo być rozlany na herbatnikach
Sernik gotowany może być przygotowany na biszkoptowym spodzie albo być rozlany na herbatnikach123RF/PICSEL

Dlaczego sernik gotowany?

Zobacz również:

    Sernik gotowany: masa serowa jest kluczowa

    Biały ser w misce
    Do przygotowania sernika gotowanego możemy użyć zwykłego twarogu, ale musimy go samodzielnie zemleć123RF/PICSEL
    • kostka masła,
    • 3/4 szklanki cukru,
    • opakowanie cukru wanilinowego,
    • 1 kg zmielonego sera w wiaderku,
    • 5 jajek,
    • 200 mleka,
    • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego.
    1. Masło roztapiamy w dużym garnku.
    2. Do roztopionego masła dodajemy cukier, gotujemy przez chwilę (ok. dwóch minut).
    3. Garnek ściągamy z ognia i do gorącego masła dodajemy ser oraz jajka.
    4. Całość szybko mieszamy do połączenia się składników.
    5. Masę podgrzewamy jeszcze przez chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
    6. Budnie rozpuszczamy w mleku, mieszamy i dodajemy do masy serowej.
    7. Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu do połączenia składników.
    8. Zanim zabierzemy się za dalszą pracę, masę serową studzimy przez ok. 20 minut.

    Zobacz również:

      Spód do sernika gotowanego

      Zbliżenie na herbatniki maślane
      Herbatniki, krakersy czy biszkopt? Wszystkie chwyty są dozwolone, kiedy robimy sernik gotowany123RF/PICSEL

      Zobacz również:

        Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL