W Wielkanoc wjedzie zamiast mazurka. Nawet nie musisz używać piekarnika
Sernik to jedno z tych ciast, które w trakcie świat - Bożego Narodzenia czy Wielkanocy - mają zaszczytne miejsce na stole. Domowy wypiek może być dla niektórych czasochłonny albo skomplikowany, dlatego istnieją różne receptury jego przygotowania. Poznajmy sernik gotowany, który nie dość, że zawsze się udaje, to nie wymaga specjalnych umiejętności.

Dlaczego sernik gotowany?
Sernik gotowany to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają drygu cukierniczego albo wypieki im po prostu nie wychodzą. Samo przygotowanie tego deseru nie jest czasochłonne, ale przysmak musi swoje przeleżeć w lodówce, aby masa zastygła i miała idealną: kremową i równocześnie zwartą konsystencję. Sernik gotowany nie wymaga pieczenia, wszystkie składniki gotuje się uważnie w garnku.
Nie ma jednej sztywnej reguły, jak przygotować sernik gotowany, ale jedno jest pewne: wystarczy spróbować zrobić go raz, a nabierzemy pewności, że będzie już na stale gościł na naszych stołach.
Sernik gotowany: masa serowa jest kluczowa

Zabieramy się do pracy, ale najpierw skompletujmy wszystkie niezbędne składniki na sernik gotowany. Zanim zaczniemy przygotowania, niezbędne produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Oto one:
- kostka masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kg zmielonego sera w wiaderku,
- 5 jajek,
- 200 mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w dużym garnku.
- Do roztopionego masła dodajemy cukier, gotujemy przez chwilę (ok. dwóch minut).
- Garnek ściągamy z ognia i do gorącego masła dodajemy ser oraz jajka.
- Całość szybko mieszamy do połączenia się składników.
- Masę podgrzewamy jeszcze przez chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Budnie rozpuszczamy w mleku, mieszamy i dodajemy do masy serowej.
- Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu do połączenia składników.
- Zanim zabierzemy się za dalszą pracę, masę serową studzimy przez ok. 20 minut.
Spód do sernika gotowanego

Skoro sernik gotowany nie wymaga pieczenia, to jak zrobić spód do tego deseru? Tutaj liczy się nasz inwencja, ale najczęściej wybór pada na herbatniki, które najpierw wykładamy na spód blachy, a następnie przykrywamy je 1/3 masy. Całość powtarzamy tak długo, aż zabraknie nam składników.
Tutaj mamy również szerokie pole do popisu, kiedy chcemy przygotować sernik gotowany, ponieważ tutaj pasują także herbatniki czekoladowe, a nawet krakersy na przełamanie smaku. Jeśli zaś mamy kuchenny dryg, to wcześniej możemy przygotować także blaty biszkoptowe albo ciasto kruche.
Uwaga, zanim jednak zaczniemy kroić nasz sernik gotowany, musi on spędzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej, kiedy pozostanie w chłodnym miejscu przez całą noc.