Poczęstuj piwonię odżywczym składnikiem. Latem obsypie się okazałymi kwiatami
W ogrodzie często walczy o palmę pierwszeństwa z różą. Piwonia zachwyca okazałymi kwiatami, które od razu przyciągają wzrok. Roślina jest wytrzymała i w jednym miejscu może rosnąc nawet do 20 lat. Wystarczy tylko zapewnić jej odpowiednie warunki i zadbać o rytuały pielęgnacyjne.

Spis treści:
Piwonia to długowieczna roślina, która w jednym miejscu może rosnąć nawet do 20 lat. Kluczem jest odpowiednie stanowisko i pielęgnacja. Dzięki temu roślina odwdzięczy się obfitym kwitnieniem.
Piwonia i jej wymagania. O tym należy pamiętać
Ogrodowa piękność dobrze znosi niskie temperatury i jest bardzo wytrzymała. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje jednak przestrzeni - nie dla niej okolice budynków. Ich nagrzewanie się, a następnie wyziębianie zdecydowanie nie służy piwonii.
Piwonia preferuje słoneczne stanowisko - poradzi sobie również w miejscu półcienistym, które przez połowę dnia oświetla słońce. Najlepiej rośnie na otwartej przestrzeni, ale musi trzeba zadbać o osłonięcie jej przed wiatrem.
Na lekkiej i piaszczystej glebie piwonia będzie gorzej kwitła - jej kwiaty będą mniej okazałe niż w przypadku posadzenia jej w podłożu gliniasto-piaszczystym.
Zobacz również:
Roślina dobrze znosi suszę i warto zadbać o regularne podlewanie przed kwitnieniem. Warto zadbać też o dawkę nawozu, który odpowiednio ją wzmocni. Nie trzeba od razu sięgać po preparaty ze sklepów ogrodniczych. Można spróbować nawozu na bazie naturalnych składników.
Zobacz także: Zapamiętaj 3 zasady. Dymka urośnie jak na drożdżach
Poczęstuj piwonię odżywczym składnikiem. Latem obsypie się kwiatami
Jedna z propozycji to nawóz ze skorupek jaj, czyli prawdziwa skarbnica wapnia, żelaza i cynku. Pokrusz skorupki i wymieszaj z wierzchnią warstwą podłoża. Skorupki możesz też zalać wodą i odstawić na kilka dni. Po tym czasie możesz podlać piwonie.
Piwonię pomogą wzmocnić również drożdże. Wystarczy rozkruszyć 50 g i zalać 5 litrami ciepłej wody. Tak przygotowaną miksturę możesz zaserwować piwonii już po godzinie. Pamiętaj, aby przed użyciem rozcieńczyć ją w proporcji 1:10.
Odżywczą miksturę do piwonii przygotujesz również przy pomocy bananów. Skórkę od banana pokrój w kostkę, włóż do słoika i zalej gorącą wodą. Zamknij słoik i pozostaw na 24 godziny. Tak uzyskanym roztworem „poczęstuj” ogrodową piękność.

Piwonia obejmuje 33 gatunki i ponad 3000 ich odmian. Większość to byliny, a część to niskie krzewy mające różowe, żółte czy purpurowe kwiaty. Piwonie są znane już od czasów starożytnych. W Chinach była znana już w 1000 roku p.n.e. i uchodziła za boską roślinę. Co ciekawe, była przekazywana w spadku lub traktowana jako posag.
Roślina naturalnie występuje w zachodniej części Ameryki Północnej, Azji Mniejszej i na terenie południowej Europy. Często nazywa się ją peonią - to jej łacińska nazwa.