Reklama

Reklama

Piaskowiec z porzeczkami

Delikatne ciasto na letnie popołudnie

Czas przyrządzenia: około 75 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kostka (20 dag) miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. suchego maku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szkl. czarnych porzeczek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Odłóż 2/3 ciasta, resztę połącz z makiem i śmietaną. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Na to łyżką nałóż porcje ciasta z makiem. Posyp porzeczkami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje