Piaskowiec z porzeczkami
Delikatne ciasto na letnie popołudnie

Składniki
- 1 kostka (20 dag) miękkiego masła
- 2/3 szkl. cukru
- rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
- 4 jajka
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 op. proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. suchego maku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szkl. czarnych porzeczek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
12 porcji
Sposób przygotowania
Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Odłóż 2/3 ciasta, resztę połącz z makiem i śmietaną. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Na to łyżką nałóż porcje ciasta z makiem. Posyp porzeczkami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.