Piaskowiec z porzeczkami

Delikatne ciasto na letnie popołudnie

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Odłóż 2/3 ciasta, resztę połącz z makiem i śmietaną. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Na to łyżką nałóż porcje ciasta z makiem. Posyp porzeczkami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas