Reklama

Reklama

Pięć koktajli na bazie cold brew coffee

Cold brew coffee to jeden z najgorętszych kawowych trendów ostatnich sezonów. Orzeźwia, pobudza, podnosi poziom koncentracji, nie drażni żołądka, a przy tym jest zdrową i niskokaloryczną alternatywą dla energetyków. Jakby tego było mało, nadaje się też idealnie do stworzenia niebanalnych koktajli.

Cold brew coffee powstaje w wyniku maceracji, a więc długotrwałego moczenia rozdrobnionych wcześniej ziaren w wodzie. Łagodny smak, ekspresja subtelnych smaków i aromatów oraz możliwość serwowanie z lodem - wszystko to sprawia, że napój lubi się z dodatkami. Pięć przepisów na koktajle na bazie cold brew poleca Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiej marki, która jest pionierem w produkcji cold brew w Europie.

- Dziś możemy już przebierać w rodzajach cold brew coffee - mówi Marcin Rusnarczyk. - Mamy wersje o smaku wanilii, karmelu, jabłka, pomarańczy, a od niedawna także limitowaną serię speciality na bazie ziaren z pojedynczej brazylijskiej plantacji. Do koktajli najbardziej polecam wersję klasyczną.

Reklama

1. Cold Brew Mojito - orzeźwiające i intensywnie kawowe

Składniki

  • 80 ml Cold Brew Coffee
  • 20 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu miętowego
  • 10 g cukru trzcinowego
  • lód

Sposób przygotowania:

1. Syrop z limonki wymieszaj z cukrem i wlej do szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlej po ściance syrop miętowy. 

2. Uzupełnij klasycznym Cold Brew Coffee. Na koniec udekoruj miętą i limonką.

2. Cold Brew Pineapple - coś mocniejszego

Składniki

  • 80 ml Cold Brew Coffee
  • 40 ml puree z ananasa
  • 30 ml soku z cytryny
  • 40 ml whisky
  • kilka kropel Angostura Bitters
  • lód

Sposób przygotowania: 

1. Wrzuć wszystkie składniki i pokruszony lód do shakera. Wstrząsaj energicznie przez około 10 sekund. Przelej odcedzony koktajl do szklanki z lodem. 

2. Udekoruj świeżymi owocami.

3. Owocowe Cold Brew - malinowo-jabłkowe

Składniki

  • 220 ml Cold Brew Coffee
  • 20 ml Syropu malinowego
  • 60 ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego - jest mniej słodki)
  • lód

Sposób przygotowania:

Składniki mocno wymieszaj w shakerze. Przelej koktajl do wysokiej szklanki z lodem. Do dekoracji użyj mrożonych malin i świeżych listków mięty.

4. Coconut Cold Brew - wersja kokosowa

Składniki

  • 100 ml Cold Brew Coffee
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 15 ml syropu czekoladowego
  • 8 ml syropu kokosowego
  • lód

Sposób przygotowania:

1. Napełnij wysoki kubek lodem. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj syrop kokosowy. Następnie wlej syrop czekoladowy, pozwalając opaść mu na dno. 

2. Na koniec dodaj Cold Brew Coffee.

5. Cold Brew Negroni - klasyka w nowej odsłonie

Składniki

  • 50 ml Cold Brew Classic (w tym przypadku kawa zastępuje gin)
  • 20 ml Campari lub innego bittera
  • 20 ml słodkiego wermutu
  • lód

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem. Przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. 

2. Udekoruj drinka skórką z pomarańczy. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje