Pięć koktajli na bazie cold brew coffee
Cold brew coffee to jeden z najgorętszych kawowych trendów ostatnich sezonów. Orzeźwia, pobudza, podnosi poziom koncentracji, nie drażni żołądka, a przy tym jest zdrową i niskokaloryczną alternatywą dla energetyków. Jakby tego było mało, nadaje się też idealnie do stworzenia niebanalnych koktajli.

Cold brew coffee powstaje w wyniku maceracji, a więc długotrwałego moczenia rozdrobnionych wcześniej ziaren w wodzie. Łagodny smak, ekspresja subtelnych smaków i aromatów oraz możliwość serwowanie z lodem - wszystko to sprawia, że napój lubi się z dodatkami. Pięć przepisów na koktajle na bazie cold brew poleca Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiej marki, która jest pionierem w produkcji cold brew w Europie.
- Dziś możemy już przebierać w rodzajach cold brew coffee - mówi Marcin Rusnarczyk. - Mamy wersje o smaku wanilii, karmelu, jabłka, pomarańczy, a od niedawna także limitowaną serię speciality na bazie ziaren z pojedynczej brazylijskiej plantacji. Do koktajli najbardziej polecam wersję klasyczną.
1. Cold Brew Mojito - orzeźwiające i intensywnie kawowe
Składniki
- 80 ml Cold Brew Coffee
- 20 ml soku z limonki
- 20 ml syropu miętowego
- 10 g cukru trzcinowego
- lód
Sposób przygotowania:
1. Syrop z limonki wymieszaj z cukrem i wlej do szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlej po ściance syrop miętowy.
2. Uzupełnij klasycznym Cold Brew Coffee. Na koniec udekoruj miętą i limonką.
2. Cold Brew Pineapple - coś mocniejszego
Składniki
- 80 ml Cold Brew Coffee
- 40 ml puree z ananasa
- 30 ml soku z cytryny
- 40 ml whisky
- kilka kropel Angostura Bitters
- lód
Sposób przygotowania:
1. Wrzuć wszystkie składniki i pokruszony lód do shakera. Wstrząsaj energicznie przez około 10 sekund. Przelej odcedzony koktajl do szklanki z lodem.
2. Udekoruj świeżymi owocami.
3. Owocowe Cold Brew - malinowo-jabłkowe
Składniki
- 220 ml Cold Brew Coffee
- 20 ml Syropu malinowego
- 60 ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego - jest mniej słodki)
- lód
Sposób przygotowania:
Składniki mocno wymieszaj w shakerze. Przelej koktajl do wysokiej szklanki z lodem. Do dekoracji użyj mrożonych malin i świeżych listków mięty.
4. Coconut Cold Brew - wersja kokosowa
Składniki
- 100 ml Cold Brew Coffee
- 80 ml mleka kokosowego
- 15 ml syropu czekoladowego
- 8 ml syropu kokosowego
- lód
Sposób przygotowania:
1. Napełnij wysoki kubek lodem. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj syrop kokosowy. Następnie wlej syrop czekoladowy, pozwalając opaść mu na dno.
2. Na koniec dodaj Cold Brew Coffee.
5. Cold Brew Negroni - klasyka w nowej odsłonie
Składniki
- 50 ml Cold Brew Classic (w tym przypadku kawa zastępuje gin)
- 20 ml Campari lub innego bittera
- 20 ml słodkiego wermutu
- lód
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem. Przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu.
2. Udekoruj drinka skórką z pomarańczy.