Reklama

Reklama

Pięć kulinarnych pomysłów na karnawałowe spotkania

Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. To świetny sposób na szampańską zabawę, nie wymagający wielkich przygotowań, eleganckich strojów, ani wystawnego menu. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski - to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.



Salamitki i mini snacki w tempurze

Składniki

  • 1 opakowanie salamitek pleśniowych np. Sokołów
  • 1 opakowanie Mini snacków wędzonych np. Sokołów
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
  • warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
  • sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania

Reklama

Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje