Pięć nieoczekiwanych sposobów na wykorzystanie folii spożywczej

Folia spożywcza: można jej użyć nie tylko do przykrycia (w większości) pieczonych potraw. Może być nawet bardziej użyteczna, jeśli wykorzystamy ją na inne, mniej oczekiwane sposoby. Wypróbuj następujące sztuczki:

article cover
© Photogenica

Kontrolowane dojrzewanie:

banany w folii
© Photogenica

Z drugiej strony, folia spożywcza może również wspomóc dojrzewanie owoców. Następnym razem, gdy trafią ci się brzoskwinie twarde jak skała, do których środka nie można się dostać, połóż je do jednej miski z awokado i nakryj folią spożywczą. Działa ona lepiej niż torebka papierowa, ponieważ etylen pozostaje pod nią, przez co zwiększa się jego stężenie.

Pozbycie się z wina smaku korka:

wino
© Photogenica

Wytnij to:Urocze dekoracje z ciasta ładnie wyglądają na torcie, ale ciężko jest je wyciąć tak, aby miały równe brzegi. Urwij kawałek folii spożywczej i połóż na cieście, luźno, ale dokładnie. Delikatnie naciśnij nożem, aby odciąć kawałek z ładnymi, zaokrąglonymi brzegami. (Pamiętaj jednak: zawsze dobrze schłodź ciasto przed pocięciem. Ciepłe ciasto będzie się do wszystkiego przyklejać. Jeśli zacznie się robić klejące, włóż je z powrotem do lodówki do momentu aż znowu będzie można z nim pracować).

Zapobieganie przejmowaniu zapachów z zamrażarki:

gotowanie jajka w folii
© Photogenica

Ugotuj idealne jajko:Użyj folii spożywczej, aby uzyskać idealnie równe jajko. Połóż kilkucentymetrową warstwę folii w kokilce i natłuść ją tłuszczem w sprayu lub masłem. (Wciśnij nieco folię do kokilki). Wybij jajko w zagłębienie, chwyć folię za rogi i zwiąż w supełek, a następnie wrzuć do gotującej się wody. Po pięciu minutach wyjmij jajko. Uzyskujesz idealnie ugotowane jajko. (Uwaga: test kliniczny dowodzi, że stosowanie folii spożywczej do gotowania jest bezpieczne, więc gotuj śmiało).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas