Pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło

Kiedy temperatura spada poniżej zera, a za oknem pada deszcz i wieje wiatr, nasz organizm potrzebuje zdrowych, pełnowartościowych i przede wszystkim ciepłych posiłków. Zwłaszcza rano, na tzw. rozruch. Wiemy jednak, że o świcie liczy się każda minuta, dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło. Dzięki nim łatwiej będzie stawić czoła jesiennym i zimowym dniom.

Tosty francuskie na ciepło z bananami - śnidanie, które zrobisz w pięć minut
Tosty francuskie na ciepło z bananami - śnidanie, które zrobisz w pięć minut123RF/PICSEL

Niezastąpiona owsianka

Choć kojarzy nam się z sezonowymi, letnimi owocami, świetnie sprawdzi się również jako rozgrzewające danie. Wystarczy, że płatki owsiane będziemy gotować przez trzy minuty z wodą, mlekiem tradycyjnym lub sojowym, a następnie dodamy do nich dowolne dodatki. Na chłodne dni polecamy szczególnie miód, orzechy, cynamon, imbir, rodzinki, banany, żurawinę, masło orzechowe czy syrop klonowy. Przygotowanie miseczki pełnej witamin i mikroelementów nie powinno zająć nam więcej niż pięć minut.

Pyszną owsiankę przygotujesz już w pięć minut
Pyszną owsiankę przygotujesz już w pięć minut123RF/PICSEL

Odkwaszająca jaglanka

Kasza jaglana ma całe mnóstwo zalet: świetnie odkwasza organizm, zawiera lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację, a także dużo witamin z grupy B. Gotowanie kaszy jaglanej zajmuję trochę czasu (ok. 15-20 minut), ale na szczęście możemy zrobić to wieczorem, a produkt przechować w lodówce. Wtedy rano wystarczy przełożyć kaszę do rondelka, dodać odrobinę masła lub mleka i podgrzać. Jeśli idzie o dodatki znów mamy pełną dowolność. Jaglanka będzie pyszna z wiórkami kokosowymi, jabłkiem, nektarynką, orzechami, borówkami, pomarańczami czy gruszką.

Nieśmiertelna jajecznica

Jajecznica wcale nie musi być nudna! Wystarczy, że do rozbełtanych jajek dorzucimy wybrane dodatki. Jesienią i zimą wspaniale będzie smakować z suszonymi pomidorami, kurkami (lub innymi grzybami), wiejską kiełbasą, wędzonym łososiem, cebulką czy żółtym serem. Pamiętajcie, by potrawę doprawiać pod koniec smażenia.

Jajecznica to świetna propozycja dla całej rodziny
Jajecznica to świetna propozycja dla całej rodziny123RF/PICSEL

Tosty francuskie

To świetny sposób, by wykorzystać "wczorajsze" pieczywo, a przy okazji zjeść smaczne i szybkie śniadanie. Najlepiej sprawdzi się biały lub tostowy chleb, bułka weka lub chałka. Wystarczy, że do miseczki wbijemy dwa jajka, wymieszamy je z czterema łyżkami mleka i doprawimy do smaku. Każdą kromkę chleba obtaczamy w tak przygotowanej masie i smażymy na rozgrzanej patelni do momentu aż się zarumieni. Podajemy z konfiturą, dżemem, ale również wędliną lub pomidorami.

Puszysty omlet podbije serca wszystkich domowników
Puszysty omlet podbije serca wszystkich domowników123RF/PICSEL

Królewski omlet

Nie taki omlet straszny, jak go malują. Wystarczy, że będziemy pamiętać o jednej zasadzie i powinniśmy bardzo szybko uwinąć się z jego przygotowaniem. Warto od razu wrzucić dodatki na patelnię postawioną na małym ogniu (np. pomidory z cebulką lub szynkę z kurkami) i w czasie, kiedy będą się podsmażać, roztrzepać w miseczce jajka z mlekiem i przyprawami. Gotową masę wylewamy na patelnię. Gdy będzie ścięta od spodu, składamy omlet i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas