Pięć pomysłów na sałatki do dań z grilla
Lato to czas grillowania z rodziną i znajomymi. Potrawy przygotowane na ruszcie są na ogół zdrowsze od smażonych. A ich wspaniały smak sprawia, że chętnie się nimi zajadamy. Mięsa czy ryby przyrządzone na grillu powinny mieć jednak odpowiednią oprawę, najlepiej bogatą w witaminy. Oto pięć pomysłów na sałatki do dań z grilla.
Sałatka szopska prosto z Bałkanów
Krok pierwszy: umyj i pokrój warzywa. Pomidory i paprykę pokrój w dość dużą kostkę, ogórka obierz, przetnij na pół, a następnie pokrój wzdłuż na duże kawałki. Cebulę szalotkę potnij na cienkie plasterki.
Krok drugi: dopraw sałatkę. Jeśli planujesz podawać sałatkę szopską w przezroczystej misce, na dno wrzuć pomidory, następnie ogórki i paprykę a na wierzch cebulę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj cztery łyżki oliwy z oliwek z łyżeczką soku z cytryny i taką miksturą skrop sałatkę. Jeśli podaje ją w nieprzezroczystym naczyniu — możesz wymieszać składniki.
Krok trzeci: słony ser zetrzyj na tarce. Najważniejszy i wyróżniającym sałatkę szopską spośród innych jest słony, owczy ser. Do sałatki można użyć sera bułgarskiego, bałkańskiego lub szopskiego. Można też sięgnąć po inny owczy ser — ważne by był dobrze nasolony. Ser ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach i posypujemy nim sałatkę. Całość można ozdobić pokrojoną natką pietruszki bądź kolendry oraz czarnymi oliwkami.
Sałatka szopska nie jedno ma imię. Niektórzy przygotowują ją z zielonymi oliwkami i serem feta.