Reklama

Reklama

Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy.

Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 70 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 35 g sosu Worcestershire
  • 1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
  • 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g różyczek brokułu
  • 30 g masła
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3.  Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4.  Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
5.  Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
6.  Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
7.  Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 0.5 (patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
8.  Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać 20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać 15 s/obr. 4.
9.  Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.

Reklama

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekaj natkę pietruszki i odstaw do naczynia.

2. Do blendera włóż czosnek i tymianek, a następnie je rozdrobnij.

3. Dodaj do blendera cebulę i ponownie wszystko rozdrobnij.

4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek.

5. Dodaj policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe.

6. W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty.

7. Miękkie bataty umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem.

8. Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje