Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

Policzki wołowe
Policzki wołowemateriały prasowe

Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 70 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 35 g sosu Worcestershire
  • 1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
  • 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g różyczek brokułu
  • 30 g masła
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Burgery z soczewicy
Burgery z soczewicymateriały prasowe

Burgery z soczewicy i purée z bobu

Składniki

- burgery z soczewicy

  • 330 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 10-15 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 320 g wody
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 jajka

- Purée z bobu

  • 800 g wody
  • 500 g bobu, świeżego
  • 10-15 liści mięty pieprzowej, świeżej
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2-3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia kotletów

Sposób przygotowania

Purée z bobu

Sok owocowy
Sok owocowymateriały prasowe

Sok z mango, pomarańczy i truskawek

Składniki

  • 30 g cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 300 g pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 300 g mango, dojrzałe, pokrojonego na kawałki
  • 200 g truskawek, bez szypułek
  • 8 kostek lodu
  • 500 g wody, mineralnej, niegazowanej

Sposób przygotowania

Masło z suszonymi pomidorami
Masło z suszonymi pomidoramimateriały prasowe

Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Sposób przygotowania

Makaron z fenkułem
Makaron z fenkułemmateriały prasowe

Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

Składniki

  • 350 g makaronu, suchego (np. penne)
  • 20 g oleju
  • 400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
  • 20 g cukru
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • woda, do gotowania makaronu
  • sól, do gotowania makaronu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 krople kremu balsamicznego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
  • mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?