Pięć trendów jedzeniowych na nadchodzący rok
Niedługo koniec roku, a już w 2019 roku nadejdą nowe mody kulinarne. Oto pięć głównych trendów według magazynu "Elle".
Piekarz nową gwiazdą strefy kulinarnej. Po szefach kuchni, cukiernikach, kolej na piekarzy. Młody, modny, często wytatuowany - piekarz będzie przeżywał swój czas. Faworyzując wyselekcjonowane mąki, nowi piekarze ugniatają zgodnie z tradycją i domagają się chleba o prawdziwym dawnym charakterze, który zapowiada ich powrót do łask po latach bezglutenowych wypieków.
Drugi z trendów: bezalkoholowe koktajle. Po sukcesie Spritza i zwiększeniu sprzedaży Prosecco na całym świecie, nowy trend koktajli powinien przynieść nowe szaleństwo. Koktajle bez alkoholu bardzo udane, dzięki utalentowanym barmanom. Zapomnimy o nieobecności alkoholu, a popijać będziemy napary, syropy, maceraty...
Przyjazna mikroflora - to kolejny trend żywieniowy przyszłego roku. Przykładamy większą uwagę do naszego układu trawiennego, wydawane są książki popularyzujące znaczenie mikroflory. Będziemy chcieli poznać wszystko i robić wszystko, aby lepiej wyżywić nasz drugi mózg.
Powrót do rzemiosła i lokalnych kulinarnych tradycji. Jemy tradycyjnie i z historią. Jeśli piwo, to sami chcemy odkryć tajniki jego warzenia. Wolimy sami robić własne musli, zgodne z naszymi upodobaniami. Jeśli chodzi o mięso - rodzi się zainteresowanie dojrzewaniem mięsa. Herbatę chcemy odkrywać zgodnie z terenem, gdzie rośnie. Nie mówimy już o prostych zielonych lub czarnych herbatach, ale o herbatach z Chin, Indii lub Południowej Afryki.
Co było do przewidzenia, nastąpi boom kuchni orientalnej na świecie. Oprócz falafelu i hummusu, kuchnia orientalna oferuje różnorodne, smaczne i kolorowe potrawy z Izraela, Syrii, Jordanii i Libanu. Stawia głównie na świeże składniki, przygotowane z dodatkiem przypraw i suszonych warzyw. To kuchnia inspirująca, która wciąż zdobywa fanów. (PAP Life)