Pieczarki na 10 sposobów

Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

Z pieczarek przygotujesz wiele pysznych dań!
Z pieczarek przygotujesz wiele pysznych dań! 123RF/PICSEL

Na śniadanie

Podsmażone pieczarki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, którą możesz podać na pożywne, ciepłe śniadanie - w sam raz na chłodny dzień!

Sycąca zupa

Zwykły bulion warzywny lub wywar mięsny zmieni się we wspaniałą zupę grzybową, jeśli dodasz do niego pieczarki. Aby ta smaczna zupa była bardziej sycąca, możesz podać ją z ziemniakami, grzankami, pieczywem czy makaronem. Każdą porcję możesz posypać natką pietruszki.

Do sałatki

Zarówno surowe, jak i podsmażone czy podduszone pieczarki mogą być doskonałym dodatkiem do wielu sałatek - zarówno warzywnych, jak też z mięsem (grzyby te dobrze komponują się zwłaszcza z kurczakiem).

Grzanki

Kromki opieczonej pszennej bułeczki lub pieczywa tostowego z dodatkiem podsmażonych pieczarek - i oto mamy pyszne grzanki! Można doprawić je np. tymiankiem lub odrobiną posiekanej, przesmażonej cebuli.

Zamiast jarzynki

Podduszone na oleju lub maśle pieczarki z powodzeniem zastąpią np. buraczki czy szpinak, podawane jako dodatek do obiadu. Do grzybów możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekaną, zeszkloną szalotkę lub cebulę.

Farsz do pierogów, naleśników...

Nadzienie z tych grzybów jest idealne do pierogów lub naleśników na ostro. Takie danie możesz dodatkowo odsmażyć - będzie jeszcze smaczniejsze!

Muffinki na ostro

Jeśli lubisz wytrawne babeczki z różnymi dodatkami, śmiało eksperymentuj! Przygotuj takie, do których dodasz pieczarki (wcześniej możesz je lekko przesmażyć). Do takich muffin pasują również np. suszone pomidory, cebula, czarne i zielone oliwki oraz starty pikantny żółty ser.

Sos do makaronu

Pieczarki podsmażone z cebulą, z dodatkiem przecieru pomidorowego, mogą być lekkim sosem do makaronu - muszelek, rurek lub spaghetti.

Z farszem

Duże pieczarki świetnie smakują nadziewane i później np. zapieczone. Pastę do nafaszerowania tych grzybów możesz zrobić np. na bazie jajek, fasoli lub sera.

Do jarskich kotletów

Bezmięsne kotlety, np. z jajek czy warzyw, będą o wiele lepiej smakowały z dodatkiem pieczarek!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas