Reklama

Reklama

Pieczemy pączki!

Najlepsze przepisy na pączki - te tradycyjne i te zupełnie oryginalne.

Prawdziwe pączki

Składniki:

- 40 dkg mąki pszennej sianej,

- 12 żółtek,

- 1/4 litra słodkiej śmietanki,

- 4 dkg drożdży,

- 1 kieliszek arraku,

- 5 łyżek (stołowych) sklarowanego masła,

- 6 łyżek (stołowych) cukru,

- sól

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzać, nie gotować, wbić żółtka, dodać cukier i masło i ubić doskonale na pianę. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i kiedy zaczną się ruszać dać do mąki i wlać ubitą pianę. Dodać

arrak i posolić (ćwierć łyżeczki do kawy), wyrabiać aż pokażą się pęcherze, odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować: stolnicę, dwie szklanki o różnej średnicy, puchowe poduszki i nagrzać doskonale kuchnię. Do dużego płaskiego rondla włożyć 1.5 kilograma smalcu (nie oleju!) i powoli go rozpuszczać, nie wolno gwałtownie, bo się zacznie palić.

Reklama

Kiedy ciasto wyrośnie, zaczną się na nim tworzyć minimalne pęknięcia, posypujemy stolnicę mąką, ręce smarujemy masłem, żeby nam się ciasto nie kleiło do rak i wyjmujemy z miski najwyżej 1/4

zawartości. Rozciągamy na stolnicy rękami (nie wałkiem) i wykrawamy większą szklanką parzystą ilość krążków. Na połowie układamy konfiturę z róży i przykrywamy drugim krążkiem, i wykrawamy całość mniejszą szklanką. Gotowe kładziemy na poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę.

Smażymy wrzucając stroną rosnącą do spodu i przykrywamy, kiedy wyrosną i zrumienią się od spodu, przewracamy widelcem i smażymy już bez przykrycia. Należy pamiętać, żeby dobrze dobrać

temp. smalcu. W tym celu należy zostawić okrawki, które będą miernikiem. Jeśli tłuszcz będzie za zimny, pączki nasiąkną tłuszczem, zbyt gorący - będą się palić pozostając w środku surowe.

Wyjmujemy na osobny talerz z serwetką papierową.

Smażymy po trzy lub cztery! Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Jeden pączek 600kalorii.

Mini pączki nadziewane musem jabłkowym z sosem waniliowym

Składniki na 15 sztuk:

- 150 g mąki,
- sól,
- 2 żółtka,
- 15 g masła,
- 10 łyżek + 500 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki Calvadosu,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku,
- 1 litr oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce.


Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka + odrobina cukru waniliowego).
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 15 porcji, formować kule. Jeszcze raz zostawić na 10 minut pod przykryciem. Olej rozgrzać do temp 160 st. C i smażyć pączki po 8 minut. Nastrzykiwać musem jabłkowym. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Plasterki jabłka, pączki i sos nakładać na talerzyki.

Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 160 kJ/38 kcal

Pączki lwowskie

Składniki na 20 porcji:

- 1/2 kg mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 10 żółtek,
- 5 dag drożdży,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- szklanka śmietany kremówki,
- 20 dag czekolady,
- szklanka likieru pomarańczowego,
- tłuszcz do smażenia,
- szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem.
Porcja - 200 kcal
Czas przyg.: 1 i 1/2 godz.

Pączki Pina Colada

Składniki na 12-14 sztuk:

- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1/8 l mleka,
- 42 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- aromat rumowy,
- 2 jajka,
- 140 g konfitury ananasowej,
- 2 l oleju,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki Batida de Coco,
- 2 krążki kandyzowanego ananasa,
- białko z jajka,
- cukrowe dekoracje

Przygotowanie:

Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Masło roztopić, zdjąć z ognia, dolać pozostałe mleko. Pozostały cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy, jajka i masło z mlekiem dodać do ciasta i wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Ponownie odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić jeszcze raz ręcznie i rozwałkować na grubość ok 1 cm, za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut. Olej rozgrzać w dużym garnku, smażyć po 2-3 pączki przez ok 3 minuty. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder, likier kokosowy i 1-2 łyżki gorącej wody dobrze wymieszać, tak przygotowaną polewą i kawałkami kandyzowanego ananasa dekorować pączki.

Czas przygotowania 105 minut
Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal

Pączki w czekoladzie

Składniki:

- 0,5 kg. mąki,
- 4 dag. drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g. cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
-20 dag gorzkiej polewy czekoladowej,
- 5 dag wiórków kokosowych, -20 dag konfitury wiśniowej,

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.
400 kcal.
Czas: 80 minut

Pączki z ryżu

Składniki na 15 sztuk:

- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni,
- 4 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka rumu,
- 1/2 l mleka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego),
- 3 łyżki masła,
- skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy,
- 2 jajka,
- 1 dag drożdży,
- 5 łyżek mąki,
- 1 l oleju

Przygotowanie:

1. Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu.
2. Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej.
3. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą.
4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową.
Czas przygotowania: 80 minut

Pączki marchewkowo-orzechowe

Składniki:

- 250 g marchewki,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- skórka starta z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- 250 g chudego twarożku,
- 100 g mielonych orzechów laskowych,
- 250 g maki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Marchewki drobno utrzeć. Jajka cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek, orzechy, marchew, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w garnku. Ciasto porcjami nakładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron 4-5 minut. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder zmieszać z cynamonem i oprószyć pączki.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 500 kJ/119 kcal

Pączki ptysiowe

Składniki:

- 60 g masła,
- 15 dag mąki,
- szczypta soli,
- 200 ml. wody,
- 4 jajka,
- cukier puder,
- pergamin,
- 1 słoik powideł wiśniowych

Przygotowanie:

Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na ok. 15 szt.

Pączki lukrowane z białą czekoladą

Składniki:

- 0,5 kg. mąki,
- 4 dag. drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g. cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
- 1 białko,
- cukier puder,
- 5 dag białej czekolady,
- 20 dag konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Następnie pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Po ostygnięciu można pączki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki.

Czas przygotowania 2 h.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki | ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje