Pieczeń cielęca w czerwonym winie
<b>Składniki</b>: szynka cielęca ok. 5 kg, 1/2 kg marchwi, pęk selera naciowego, 2-3 cebule, 2 pory-warzywa pokrojone w grubą kostkę, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz, listek laurowy, oliwa. Marynata: taka ilość czerwonego wytrawnego wina (najlepiej Barolo), aby zakryło mięso, szałwia, rozmaryn, pieprz ziarnisty, pieprz mielony.
Przygotowanie
Mięso oczyścić i zamarynować na 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty naszpikować czosnkiem, natrzeć solą, pieprzem i ziołami, posmarować oliwą. Ułożyć w brytfance i wstawić do gorącego piekarnika (ok.200 stopni) na 2 i 1/2 godziny, polewając wodą jeśli potrzeba. Kiedy mięso jest upieczone, wyjąć je, a do tej samej brytfanki włożyć pokrojone warzywa, listek laurowy i wlać szklankę wina z marynaty. Piec dolewając wino, jeżeli odparowuje. Kiedy warzywa są bardzo miękkie, wyjąć z piekarnika i przetrzeć przez sito.Powstaje gęsty, ciemny sos do polewania pieczeni. Do smaku warto dodać odrobinę słodkiego wina Marsala.