Pieczeń indycza z podgrzybkami

Po grzybobraniu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,2 kg fileta z piersi indyka,
- 40 dag podgrzybków,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- pół szklanki śmietanki,
- 1 jajko,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 - 6 gałązek rozmarynu,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka gęstego miodu,
- sól pieprz

Przygotowanie:

1. Filet z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na desce. Mięso natnij tak, aby powstała głęboka kieszeń. Czosnek obierz. Dwa ząbki rozetrzyj ze solą, pozostały czosnek posiekaj.
2. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz roztartym z solą czosnkiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
3.W tym czasie przygotuj nadzienie: grzyby oczyść. Pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby i smaż razem, aż odparuje większość płynu. Dołóż uprzednio namoczoną w śmietance i odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Dodaj 1 łyżkę posiekanych igiełek rozmarynu oraz posiekany czosnek i skórką startą z cytryny. Nadzienie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do kieszeni w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami lub zaszyj.
4. Pieczeń obwiąż nicią. Zawiń w folię aluminiową. Przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia roladę odwiń z folii. Wierzch posmaruj mieszanką masła i miodu. Posyp pozostałymi posiekanymi igiełkami rozmarynu.
5. Upieczoną roladę pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie usuń wykałaczki oraz nici. Przełóż na półmisek, pokrój na plastry. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas