Pieczeń indycza z podgrzybkami
Po grzybobraniu.

Składniki na 8 porcji:
- 1,2 kg fileta z piersi indyka, - 40 dag podgrzybków, - 1 cebula, - 1 kajzerka, - pół szklanki śmietanki, - 1 jajko, - 1 cytryna, - 3 ząbki czosnku, - 5 - 6 gałązek rozmarynu, - 4 łyżki masła, - 1 łyżka gęstego miodu, - sól pieprz
Przygotowanie:
1. Filet z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na desce. Mięso natnij tak, aby powstała głęboka kieszeń. Czosnek obierz. Dwa ząbki rozetrzyj ze solą, pozostały czosnek posiekaj. 2. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz roztartym z solą czosnkiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. 3.W tym czasie przygotuj nadzienie: grzyby oczyść. Pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby i smaż razem, aż odparuje większość płynu. Dołóż uprzednio namoczoną w śmietance i odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Dodaj 1 łyżkę posiekanych igiełek rozmarynu oraz posiekany czosnek i skórką startą z cytryny. Nadzienie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do kieszeni w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami lub zaszyj. 4. Pieczeń obwiąż nicią. Zawiń w folię aluminiową. Przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia roladę odwiń z folii. Wierzch posmaruj mieszanką masła i miodu. Posyp pozostałymi posiekanymi igiełkami rozmarynu. 5. Upieczoną roladę pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie usuń wykałaczki oraz nici. Przełóż na półmisek, pokrój na plastry. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.