Pieczeń karkowa w miodzie
Oryginalny przepis na karkówkę.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki bez kości, - łyżka miodu, - 2 łyżki ostrego ketchupu, - łyżka musztardy, - 2 ząbki czosnku, - łyżka oliwy, - sól, - 20 goździków
Przygotowanie:
1. Przygotuj bejcę do pieczeni: miód wymieszaj z musztardą, ketchupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Dalej mieszając (najlepiej widelcem) do gładkiej masy powoli dolewaj oliwę (bejca powinna uzyskać konsystencję majonezu). Gotową bejcę na chwilę odstaw, aby smaki się przegryzły. 2. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Równomiernie naszpikuj goździkami. Następnie posmaruj przygotowaną bejcą. Przykryj i odstaw na noc. 3. Następnego dnia umieść w brytfance. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 200 st C. Następnie zredukuj temperaturę do 180 st C i piecz mięso jeszcze 50 minut. W trakcie skrapiaj gorącą wodą. Gotową karkówkę podaj z zieloną sałatą i ziemniakami. 4. Pyszny sos do mięsa uzyskasz, jeżeli do garnuszka przecedzisz wywar z karkówki, który powstał w trakcie pieczenia. Wywar zagotuj, a następnie zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w szklance zimnej wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Sos możesz też podprawić 1/2 szklanki śmietanki - jeśli dodasz kremówkę będzie łagodniejszy, dolewając kwaśną śmietanę uzyskasz sos o ostrzejszym smaku.