Reklama

Reklama

Pieczeń rzymska

Zachwyci się smakiem!

Czas przyrządzenia: ok. 3 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra
  • papryka w proszku
  • 1-2 cebule
  • tłuszcz
  • kajzerka
  • garść posiekanej pietruszki
  • łyżeczka masła
  • 20 dag groszku
  • 20 dag marchewki

Sposób przygotowania

1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel w maszynce. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszaj. 

2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do mięsa. Bułkę namocz w wodzie i dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa wraz z posiekaną drobno pietruszką. Wbij pozostałe jajka. Całość dokładnie wymieszaj. 

3. Formę keksówkę nasmaruj masłem i wypełnij dno mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa. Piecz ok. 70 min. w temp. 180°C. Podawaj z gotowanym groszkiem i smażoną marchewką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje