Pieczeń rzymska

Aktualizacja

Pieczeń rzymska to jeden z najlepszych pomysłów na obiad. Bardzo efektowna, sycąca, smaczna i, chociaż z pozoru może wydawać się skomplikowana, jest zaskakująco prosta w przygotowaniu! Pieczeń rzymska zachwyci cię smakiem!

Pieczeń rzymska jest znana też jako pieczeń z jajkiem. Smakuje każdemu!
Pieczeń rzymska jest znana też jako pieczeń z jajkiem. Smakuje każdemu!123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel w maszynce. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszaj. 

2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do mięsa. Bułkę namocz w wodzie i dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa wraz z posiekaną drobno pietruszką. Wbij pozostałe jajka. Całość dokładnie wymieszaj. 

3. Formę keksówkę nasmaruj masłem i wypełnij dno mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa. Piecz ok. 70 min. w temp. 180°C. Pieczeń rzymska najlepiej smakuje z gotowanym groszkiem i smażoną marchewką.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas