Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to jeden z najlepszych pomysłów na obiad. Bardzo efektowna, sycąca, smaczna i, chociaż z pozoru może wydawać się skomplikowana, jest zaskakująco prosta w przygotowaniu! Pieczeń rzymska zachwyci cię smakiem!

Składniki
- 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra
- papryka w proszku
- 1-2 cebule
- tłuszcz
- kajzerka
- garść posiekanej pietruszki
- łyżeczka masła
- 20 dag groszku
- 20 dag marchewki
Sposób przygotowania
1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel w maszynce. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszaj. 2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do mięsa. Bułkę namocz w wodzie i dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa wraz z posiekaną drobno pietruszką. Wbij pozostałe jajka. Całość dokładnie wymieszaj. 3. Formę keksówkę nasmaruj masłem i wypełnij dno mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa. Piecz ok. 70 min. w temp. 180°C. Pieczeń rzymska najlepiej smakuje z gotowanym groszkiem i smażoną marchewką.
Zobacz też inny przepis na pieczeń rzymską