Pieczeń rzymska
Elegancka i pyszna.
Składniki na 4 porcje:
- 1 czerstwa bułka
- 4 jajka
- 800 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- Sól, pieprz
- 150 ml bulionu
- Łyżeczka maki
- 1 łyżka sosu do pieczeni ciemnego (instant)
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 3 jajka ugotować na twardo, obrać.
Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, jajkiem, musztardą i doprawić solą i pieprzem. Uformować pieczeń umieszczając w środku gotowane na twardo jajka. Umieścić na nasmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę.
Pieczeń zdjąć, a na blachę wlać 150 ml bulionu, wymieszać, powstały sos zlać, przecedzić i zagęścić sosem do pieczeni. Pieczeń posypać posiekana natką pietruszki i podawać z sosem.