​Pieczeń rzymska

Elegancka i pyszna.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL


Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerstwa bułka
  • 4 jajka
  • 800 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • Sól, pieprz
  • 150 ml bulionu
  • Łyżeczka maki
  • 1 łyżka sosu do pieczeni ciemnego (instant)
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 3 jajka ugotować na twardo, obrać.

Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, jajkiem, musztardą i doprawić solą i pieprzem. Uformować pieczeń umieszczając w środku gotowane na twardo jajka. Umieścić na nasmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę.

Pieczeń zdjąć, a na blachę wlać 150 ml bulionu, wymieszać, powstały sos zlać, przecedzić i zagęścić sosem do pieczeni. Pieczeń posypać posiekana natką pietruszki i podawać z sosem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas