Pieczeń rzymska z sosem
Pyszna pieczeń z mielonego mięsa, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity sos wzbogaci smak dania i sprawi, że domownicy będą je chcieli jeść na okrągło.
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem. Odstaw do namoczenia. Obierz i poszatkuj drobno jedną cebulę.
2. Do miski włóż mielone mięso z łopatki. Dodaj posiekaną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę oraz jajko. Wyrób gładką masę. Przełóż ją do wyłożonej pergaminem keksówki, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180°C.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pozostałe cebule obierz i poszatkuj. Przesmaż na dwóch łyżkach oleju. Dodaj czosnek, smaż do zrumienienia. Wrzuć zmiksowane pomidory z zalewą. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 5 min. Podawaj do mięsa.