Reklama

Reklama

Pieczeń rzymska z sosem

Pyszna pieczeń z mielonego mięsa, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity sos wzbogaci smak dania i sprawi, że domownicy będą je chcieli jeść na okrągło.

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 duża czerstwa kajzerka
  • mleko
  • 3 cebule
  • 1 kg mielonej łopatki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz
  • olej, cukier

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem. Odstaw do namoczenia. Obierz i poszatkuj drobno jedną cebulę.

Reklama

2. Do miski włóż mielone mięso z łopatki. Dodaj posiekaną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę oraz jajko. Wyrób gładką masę. Przełóż ją do wyłożonej pergaminem keksówki, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180°C.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pozostałe cebule obierz i poszatkuj. Przesmaż na dwóch łyżkach oleju. Dodaj czosnek, smaż do zrumienienia. Wrzuć zmiksowane pomidory z zalewą. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 5 min. Podawaj do mięsa.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pieczeń rzymska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje