Pieczeń wieprzowa

Wykorzystaj nasz przepis i zrób na obiad pieczeń wieprzową. Takie danie smakuje doskonale.

Taka pieczeń smakuje doskonale
Taka pieczeń smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 1 i ½ kg wieprzowiny na pieczeń (szynka, schab)
  • sól, pieprz
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 12 dojrzałych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 suszony listek laurowy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ziaren poru włoskiego
  • 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

ok. 135 min

1. Wieprzowinę opłukać, wytrzeć, posypać solą oraz pieprzem. Rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć. Cebule obrać, pokroić na połówki. Mięso oraz cebule ułożyć w brytfance. Podlać 150 ml wody. Dodać gałązkę rozmarynu oraz 2-3 gałązki tymianku.

2. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec 2 godziny. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wrzątkiem i sosem z dna brytfanki.

3. Pomidory umyć, pokroić na połówki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki pokroić w paseczki. Resztę rozmarynu i tymianku porwać na drobniutkie kawałeczki, a listek laurowy pokruszyć. Cytrynę wyszorować, polać wrzątkiem, otrzeć skórkę i z jednej połówki wycisnąć sok. Czosnek wymieszać z rozdrobnionymi wcześniej ziołami, ziarenkami kopru włoskiego, skórką i sokiem z cytryny oraz olejem i pieprzem.

4. Wieprzowinę posmarować przygotowaną mieszanką na około 30 minut przed końcem pieczenia. Pomidory włożyć do brytfanki 5-10 minut przed wyjęciem pieczeni. Gotową pieczeń pokroić na grube plastry. Podawać z pomidorami, polane sosem z dna brytfanki.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas