Pieczeń wieprzowa w miodzie
Palce lizać!

Składniki
- szynka ze skórą około 2 kg
- ostry ketchup
- 2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka goździków
- olej do smażenia
- dodatki
- 20 dag mini marchewek
- pół pęczka szparagów
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, natnij gęsto skórę. Ketchup wymieszaj z miodem, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Natrzyj marynatą mięso. Goździki powbijaj w ponacinaną skórę. 2. Mięso obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 2 godziny w temp. 190 st. C. Polewaj od czasu do czasu powstałym sosem. Marchewki i szparagi ugotuj w osolonym wrzątku. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Rozgrzej masło z miodem i płatkami, dodaj marchewki i pokrojone szparagi, przemieszaj, wykładaj na talerz wraz z pieczenią, dekoruj.