Reklama

Reklama

Pieczeń wieprzowa w miodzie

Palce lizać!

Składniki

  • szynka ze skórą około 2 kg
  • ostry ketchup
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • olej do smażenia

Składniki - dodatki

  • 20 dag mini marchewek
  • pół pęczka szparagów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, natnij gęsto skórę. Ketchup wymieszaj z miodem, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Natrzyj marynatą mięso. Goździki powbijaj w ponacinaną skórę. 

2. Mięso obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 2 godziny w temp. 190 st. C. Polewaj od czasu do czasu powstałym sosem. Marchewki i szparagi ugotuj w osolonym wrzątku. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Rozgrzej masło z miodem i płatkami, dodaj marchewki i pokrojone szparagi, przemieszaj, wykładaj na talerz wraz z pieczenią, dekoruj. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje