Pieczeń z indyka
Bardzo aromatyczna, z ziołami i czosnkiem.
Składniki:
- ok. 2 kg pierś indyka
- 1/2 szklanki białego wina
- 5 ząbków czosnku
- listki z 3 gałązek tymianku
- łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry
- łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu
- 3 pokruszone listki laurowe
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka soli
- op. minimarchewek
- oliwki i pieczone ziemniaki
Przygotowanie:
1. 3 posiekane ząbki czosnku połącz z kolendrą, pieprzem, tymiankiem, listkami laurowymi, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, włóż na 2 godz. do lodówki. Następnie wstaw na 15 min do piekarnika (200ºC), po czym podlej winem, zmniejsz temp. do 180ºC, dołóż resztę czosnku (całe ząbki) i piecz jeszcze 1,5 godz.
2. Na reszcie oleju uduś marchewki. Wlej sos z pieczeni i podduś. Dopraw solą i pieprzem. Pieczeń podaj z marchewką, oliwkami i pieczonymi ziemniakami.