Pieczeń z mięsa mielonego
Przepis Sary La Fountain - na 5-6 porcji.

Składniki
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego (wołowina/wieprzowina)
- 1 jajko
- 100 ml śmietany
- 100 ml bułki tartej
- 2,5 łyżki musztardy z Dijon
- 2 łyżki keczupu chili
- 1,5 łyżki chrzanu
- 2 łyżki rozmarynu
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 300 g bekonu
Przygotowanie:
Posiekaj rozmaryn i utrzyj chrzan.
W misce połącz wszystkie składniki oprócz bekonu. Przełóż mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w bochenek. Zawiń w paski bekonu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Zwiększ temperaturę do 240 st. C i piecz jeszcze 15-20 minut.
Propozycja podania: podawaj pieczeń z brukselką i puree ziemniaczanym.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.