Pieczeń z szynki
Szynka z pysznym sosem.

Składniki na 6 porcji:
- szynka myszka (ok. 1,2 kg), - łyżka cukru, - 1,5 łyżki soli, - łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, po kilka goździków ziaren jałowca i ziela angielskiego, - suszony majeranek, - 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3/4 szklanki czerwonego wina.
Przyrządzanie:
1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę. 2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. W trakcie mięso stopniowo polewać bulionem i winem. 3. Jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do brytfanki z mięsem na 5 min przed końcem pieczenia, oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos.