Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem

Pomysł na jesienny obiad.

Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem
Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • średniej wielkości dynia
  • 40 dag piersi z indyka
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 5 ziemniaków
  • 2 goździki
  • szczypta kardamonu
  • gałązka rozmarynu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny, czerwonej papryki, soli, pieprzu i szczypty kardamonu. Indyka zanurz w marynacie, odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Dynię pokrój na kilka części, obierz, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem, polej odrobiną oleju.

2. Na blasze ułóż ziemniaki, skrop olejem, upiecz. 20 minut przed końcem dodaj dynię, upiecz do miękkości. Do rondla wlej olej, usmaż mięso, podlej winem, duś 15 minut. Dodaj warzywa i przyprawy.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas