Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem
Pomysł na jesienny obiad.
Składniki:
- średniej wielkości dynia
- 40 dag piersi z indyka
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- sok z połowy cytryny
- 5 ziemniaków
- 2 goździki
- szczypta kardamonu
- gałązka rozmarynu
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny, czerwonej papryki, soli, pieprzu i szczypty kardamonu. Indyka zanurz w marynacie, odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Dynię pokrój na kilka części, obierz, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem, polej odrobiną oleju.
2. Na blasze ułóż ziemniaki, skrop olejem, upiecz. 20 minut przed końcem dodaj dynię, upiecz do miękkości. Do rondla wlej olej, usmaż mięso, podlej winem, duś 15 minut. Dodaj warzywa i przyprawy.